Лабораторија за време и фреквенција
   English

 

 English

     
08 Logo MPEkonomija Biro za metrologija H C MK

Регистрирај се

(optional)

Единицата за време “Секунда” е основна единица од Меѓународниот систем на мерни единици (SI). Единица за време е “Секунда” претставува траење од точно 9 192 631 770 периоди од зрачењето кое одговара на преминот меѓу две хиперфини нивоа од основната состојба на атомот на цезиум 133.

Главната цел на лабораторијата за време и фреквенција е да воспостави да ја чува  и одржува националната единица за време во РМ. Ова подразбира остварување на национален еталон за време и создавање предуслови за дистрибуција на времето. 

Национален еталон за време и фреквенција има тројна улога: како стандардна единица за време - второ како извор на национална временска скала UTC (БМ) и како извор на стандардни фреквенции.

 

Во лабораторијата за време и фреквенција може да се калибрира:

 

Атомски часовници и калибрација на фреквенциски стандарди.
Кварцни часовници
Бројачи на фреквенција 
Сигнал генератори
Калибрација на тахометри
Дигитални штоперици  

 

На крајот на 2012 година Бирото за метрологија започна со дистрибуција на време UTC (BoM) преку интернет со користење на NTP протокол (Network Time Protocol), кои овозможува синхронизација на часовниците на компјутерите со референтниот часовник во Лабораторија за време и фреквенција.
Јавен сервер за синхронизација.
•    time.bom.gov.mk – IP: 88.85.123.114
За синхронизација на часовниците на вашите компјутери со Windows оперативен систем потребно е IP адресата да ја поставите во Date and Time/Properties / Internet Time /Server

 

ОФИЦИЈАЛНО ВРЕМЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

   

 

Одговорни за лабораторија:

Армин Мирто 

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

2403676 lokal 060