Лабораторија за температура
   English

 

 English

     
08 Logo MPEkonomija Biro za metrologija H C MK

Регистрирај се

(optional)

Лабораторија за температура

industrial-lightОпремата во лабораторијата за температура обезбедува следливост директно до Интернационалната температурна скала - ITC 90.Останатата опрема се користи за реализирање на калибрации со компарација. Лабораториската опрема е следлива до интернационални стандарди. Целокупната опрема во лабораторијата за температура е набавена 2005год. од производителот Fluke's (Hart Scientific). 

Примарна лабораторија за температура (калибрации со фиксна точка)
 • Автоматски отпорнички мост со големa точност ASL Ф300
 • Фиксни точки (тројна точка на вода и тројна точка на жива)

Секундарна лабораторија за температура (калибрации со компарација)

 • Висока прецизна метролошка бања со алкохол со опсег (-80°C ÷ 110°C )
 • Висока прецизна метролошка бања со вода со опсег (-80°C ÷ 110°C )
 • baths-light
 • Печка со опсег (50°C ÷ 700°C )
 • Печка со опсег (-45°C ÷ 140°C )
 • Калибрациона печка за термопарови со опсег (300°C ÷ 1100°C )
 • Дигитални термометри (-200°C ÷ 950°C)
 • Дигитален термометар (-50°C ÷ 600°C)
 • Термостабилна маслена бања за одржување на стандардни отпорници со опсег од (20°C ÷ 30°C)
 • ITS - 90 печка за фиксни од (Al, Zn, Sn, In) со опсег од (100°C ÷ 680°C)
 • Висока прецизна метролошка бања со масло со опсег од (20°C ÷ 300°C)
 • Висока прецизна метролошка бања со опсег од (0°C ÷ 110°C)

Стандардна опрема со која е опремена лаборатороријата:

 • платиниумски отпорнички термометар PRT - 100 со опсег (-40°C ÷ 600°C )
 • сет од стаклени живини термометри со опсег од (-38°C ÷ 405°C)

Во лабораторијата за температура може да се калибрираат  мерила за температура, како следниве:

 • Oтпорнички термометри
 • стаклени живини термометри и
 • дигитални термометри
 
  

Одговорни за лабораторија: 

 

Олгица Петрушова

2403676 lokal 032

 

 Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.