Лабораторија за притисок
   English

 

 English

     
08 Logo MPEkonomija Biro za metrologija H C MK

Регистрирај се

(optional)

Лабораторија за притисок

Целокупната опрема за лабораторијата за притисок е набавена 2005 год.
Опремата за калибрација на инструментите за притисок е од DH - Budenberg.

Лабораторијата за притисок располага со следнава опрема:
- Pressure Balance модел: 5500 lab masa1 (мерен опсег на инструментот: 0 - 2000 bar)
- Pressure Balance модел: 5306
(мерен опсег на инструментот: 0 - 2000 bar)
- Dead Weight Tester модел: 580DX
(мерен опсег на инструментот: 0 - 1200 bar)
- Pressure Controller модел: GPC3
(мерен опсег на инструментот: 0 - 3.7 bar to 0 – 101.2 absolute)
- Pressure Controller модел GPC2
(мерен опсег на инструментот: 0 - 2.5 bar gauge / 1.25 Mbar – 3.5 bar absolute)
- Automatic Pressure Balance модел: DPG8
(мерен опсег на инструментот: 0 - 1.6 bar gauge)
- Pressure Portable Calibrator модел:PPS40
(мерен опсег на инструментот: 0 - 400 bar)  

lab.pritisok1Основната цел на лабораторијата за притисок е да го установи и одржи примарниот стандард за реализација на мерна единица на основна големина во дадениот систем на големини за притисок, Паскал (Pascal). Покрај тоа лабораторијата има за цел да се вклучи во развојот на различни процедури за изведување на процесите на калибрација кај лабораториите од понизок ранг како и за крајните корисници (клиенти).
Една од приоритетните задачи на лабораторијата е да допринесе за научен и технички развој на Република Македонија.

 

 

docТехнички можности во лабораторија

Одговорни за лабораторија:

Ненад Петровски

Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете

2403676 lokal 032 

Ванчо Кацарски

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

2403676 lokal 032